Kavram Temel Liseleri, yeni döneme bir akademik öğretim program ve sistem bütünlüğü içinde hazırlanmıştır. Temel Liselerimizde eğitimin odağında insanın bulunması, eğitim anlayışının akademik, bireysel ve sosyal gelişimleri sağlayacak eğitimler etrafında kurgulanmasını sağlamıştır.
Kavram Temel Liselerinin en önemli özelliği öğrencilerimize akademik derslerin bir sistem bütünlüğü içinde öğretilmesini sağlamak olmuştur. Öğrencilerimiz 9. sınıftan itibaren başlayarak tüm akademik derslerin tamamını öğrenecek, kavrayacak ve uygulayacak duruma gelecektir. 12. sınıfa kadar tüm öğrencilerimizin akademik derslerinin temelleri oluşturulmuş ve uygulamayı öğrenmiş olacaklardır.
Kavram Temel Liselerinde bizler
“Öğrencilerimize Öğrenmeyi Öğretiyoruz”. Kurumlarımızda öğrenmeyi öğretmek bir akademik öğretim programının sistemsel olarak uygulanıyor olmasından kaynaklanmaktadır.
Kavram Temel Liselerimizde uyguladığımız Öğretim Modeli Glaser’in Temel Öğretme Modeli’dir.
Bu model ile geliştirilmiş öğretim çalışmaları, öğrencilerimizin akademik dersleri “temel öğrenmeleri” sağlanır ve üst sınıflara geçtikçe bilgileri pekiştirilir. 12. Sınıfta öğrencilerimizin tamamı akademik ders eksikliği olmadan bilgilerin tamamını uygulama alanlarında/ sınavlarda kullanabilen ve yeteneklerini uygun mesleği seçen bireyler olarak mezun olurlar.
GLASER’in Temel Öğretme Modeli
Bu modelde, öğrenme öğretme süresiyle ilgili çok sayıda olgunun, kavramın, ilkenin örgütlenmesinden meydana gelen bir öğretim modelidir. Bu model öğretme sürecini dört temel öğeye ayırır.
- Öğretim Hedefleri
- Giriş Davranışları
- Öğretim İşlemleri
- Değerlendirme
- Öğretim Hedefleri: Temel öğretim modelinin ilk öğesidir. Hedef öğretme-öğrenme süreci sonucunda öğrencilere kazandırılmak istenilen özellikleri ifade eder. Kavram Temel Liselerimizde öğretim hedeflerimizin en başında tüm öğrencilerimize akademik alt yapının sağlanmasında ders anlatımlarının temel öğrenmeyi sağlayacak materyeller, sistem ve akademik kadro ile donatılması sağlanır. Okullarımız tüm bu öğretim hedeflerinin doğrultusunda, öğrencilerimizin akademik bireysel gelişimlerine, kişisel gelişimlerine ve sosyal gelişimlerini sağlayacak alt yapı ile donatılmıştır.
- Giriş Davranışları: Modelin ikinci unsurudur. Glaser’e göre öğretimin öğrenciler için etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi, öğretim döneminin başında öğretilmek istenilen bilgiler ile ilgili sahip oldukları beceriler ve giriş davranışlarının belirlenmesine bağlıdır. Giriş davranışları bireylerin beceri ile ilgili olarak gelişmiş ya da gelişmemiş yönleri, gelişim özellikleri, ilgilerinin ve yeteneklerinin belirlenmesi gerekir. Kavram Temel Liselerinde öğrencilerimizin temel öğretimin yapılması için akademik ders yeteneklerinin ne durumda olduğu belirlenir ve kişiye özel ders programları geliştirilerek öğrenmeye giriş davranışları belirlenir. Okullarımızda dönemin başında öğrenciyi tanıma çalışmaları ile öğrenme yetenekleri belirlenir ve çalışma haritası oluşturulur. Böylece öğrencilerimizin öğretime giriş davranışları dönemin en başında belirlenmiş olur.
- Öğretim İşlemleri: Modelin üçüncü öğesidir. Glaser’e göre hedeflere ulaşmak için öğretim yöntem ve tekniklerinin, materyallerinin seçilmesi, öğretim yaşantılarının düzenlenmesi bu öğeyi oluşturur. Öğretim işlemleri, öğretim hedefleri ve öğrencilerin giriş davranışlarına uygun olarak düzenlenir. Kavram Temel Lislerinin tamamında temel öğretmenin sağlanma şartlarından biri, öğrenmeye giriş davranışlarının öğrenci merkezli, yeteneklerine uygun olarak çalışma ve öğrenme stratejileri belirlenmesinden geçtiği düşüncesi hakimdir. Okullarımızda öğrenci merkezli eğitimlerimiz ile onları daha yakından tanıyarak bütünsel gelişimleri sağlanır. Böylece öğrencilerimiz çok iyi derecede matematik vb. derslerin bilgisine sahip olurken, bir yandan da çok iyi derecede bir enstürman (örneğin gitar vb.) çalabilicek, resim yapabilecek veya bir şey üretebilecek duruma gelirler. Ayrıca, öğrencilerimizin tamamının birbirlerini dinleyen, anlayan ve seçtiği meslekten emin olan her biri lider bireyler olmaları sağlanır. Bunların tamamı bireyin topmulsal bir varlık olduğunu unutmadan, öğrencilerimizi eğitim sistemimizin merkezine yerleştirilmesinden kaynaklanmaktadır.
- Değerlendirme: Modelin son öğesidir. Öğretimin kısa ve uzun süreli etkisi ortaya konması çalışılır. Böylece öğrenilen-öğretilen bilgiler kontrol edilerek eksik bilgiler tamamlanır. Kavram Temel Liselerinde Glaser’in Temel Öğretme Modeli üzerine geliştirilerek oluşturulan Kavram Öğretim Programı Modeli, akademik kadrolar tarafından geliştirilerek oluşturulmuştur. Bu yüzden en başından itibaren değerlendirmeye alınmış ve tamamlanmıştır.
Öğrencilerimizin öğrenme yeteneklerini keşfederek bunu geliştirici yol haritaları danışmanlar ve öğretmenler tarafından öğrenciler ile birlikte oluşturulur. Çalışma alışkanlığını kazanmış olan öğrencilerimiz
“hayat boyu öğrenmeyi ve hayat boyu öğrenme yeteneğini sürdürmeyi” kazanmış olur.
Öğretim ortamında dıştan ve içten pekiştireçlerin önemi vardır. Kavram Temel Liselerinde öğrencilerimize akademik derslerin temel öğretimin sağlanmasının yanında bilgilerin kalıcı hale getirilmesinin gerekliliği üzerinde durulur. Bu yüzden öğrencilerimize ders anlatımlarıyla temel öğretimleri sağlanır ardından ek dersler, soru çözümleri, kurum içinde özel çalışma alanlarında yapılan çalışmalar ile bilgiler pekiştirilir. Aynı zamanda motivasyon çalışmaları ile iç pekiştireçlerin olumlu yönde olması sağlanır.
Kavram Temel Liselerimizde öğrencilerimiz, 9. sınıftan lise son sınıfa kadar dersleriyle birlikte bilişsel gelişimleri tamamlanırken bir yandan da tüm bu öğrenilen bilgilerin davranışa dönüşmesi, bilgilerin kullanılması için davranış gelişimleri sağlama çalışmaları yapılır.
Bizler Kavram ailesi olarak öğrenmenin sağlanacağı alanların en iyi şekilde gerçekleşmesi, motive edici ve öğretici alanlar olarak donatılmasını sağladık. Bu ortamlarda, öğretmenlerimiz ve eğitimcilerimiz tarafından, tüm öğrencilerimizin akademik öğretimleri, sosyal ve bireysel gelişimleri en iyi şekilde sağlanır.